sobota, 6. december 2008

Open Poreč 2008

Odlična igra bratov Tomazini!

Na letošnjem odprtem turnirju v Poreču igrata dva velemojstra - Sermek in Ferčec - ter dva brata: Aljoša in Žan Tomazini. Poleg te četverice igra še en mednarodni mojster, dva FIDE mojstra, dva hrvaška mojstra, kopica mojstrskih kandidatov - vsega skupaj pa je 40 udeležencev. Aljoša je igral že z obema velemojstroma in vsakemu posebej malodane podaril remi! V partiji proti prvemu nosilcu, Draženu Sermeku, bivšim slovenskim reprezentantom, je bil na šahovnici ob podpisu premirja tale položaj:


Dvomim, da Aljoša ni videl začasne žrtve lovca 27...Lf2:+ s prehodom v izrazito boljšo končnico, v kateri bi se moral velemojster Sermek pošteno potruditi za remi! Morda je bil že v časovni stiski in se raje veselil remija z velemojstrom... A tudi v partiji z drugim velemojstrom (Nenad Ferčec) je prišlo do ponavljanja potez v izrazito boljšem položaju za Aljoša:


Namesto jemanja skakača 38.dc4, po kateri velemojster Ferčec zagotovo ne bi imel pravega nadomestila za žrtvovano figuro, je Aljoša še tretjič ponovil položaj s potezo 38.Tb1! Zapleten položaj in stanje na uri sta verjetno botrovala tej odločitvi... Vendar, to sta odlična rezultata, ki ju je še oplemenitil z zmago proti tretjemu nosilcu, mednarodnemu mojstru Zufiću. Čeprav je pozneje izgubil proti četrtemu nosilcu, slovenskemu FIDE mojstru Marjanu Črepanu (partija še ni bila objavljena), to ne spremeni ocene o odlični igri Aljoša Tomazinija na tem turnirju. Bravo!

Mlajši brat, Žan, se je prav tako izkazal, čeprav še ni igral s prvimi nosilci. Njegova partija proti Pandureviću, ki ima dobrih 200 točk višji rating, nam Žana pokaže v pravi luči: dobra teoretska priprava, pogumen zaplet v središnjici in zrela realizacija dosežene prednosti.




To je položaj po 21.Sd4! in črni je bil prisiljen v 21...Sd4: 22.Ld4:, Da4 23.Td3:, Se7 24.ef6, gf6 25.Lf6:, Tc8 26.Le5+ z dobljenim položajem, ki ga je prepričljivo pretopil v zmago.

Upam, da bosta brata Tomazini uspešno končala ta turnir, vsekakor pa nadaljevala svoj pohod na vrh slovenskega šaha!

1 komentar:

Gregi pravi ...

Darko!
Lepo tole, da si se odločil pisat spletni blog. Bo zanimivo spremljat šahovsko dogajanje skozi oči nekoga, ki mu je šah res prava ljubezen, čestitke!
Zgolj komentar na tvojo anketo... Sprašuješ, kdo bo prvi v ligi ali kdo bo igral naslednjo sezono v državni ligi?! Nisem prepričan, če bo to isto moštvo...

Šahovski pozdrav, G. Bombek