ponedeljek, 15. december 2008

Državno ekipno prvenstvo in I. liga-vzhod

ŠD Tehcenter Ptuj prvak

Končala se je 18. državna članska liga v Murski Soboti. Prepričljiva zmaga "ukrajinske" ekipe iz Ptuja ni bilo preveliko presenečenje, najlepši del tega vrhunca ligaške sezone pa so bila dekleta in žene - kar šest jih je igralo! Poleg domačih še dve ukrajinski lepotici, a ne za ples ob drogu... Lahko bi igrale v samostojni ekipi in zelo verjetno ne bi izpadle! Ali ne bi bilo vsaj zabavno, če bi v ženskih ligah smeli igrati tudi moški? Zakaj pa ne?! Sploh se mi zdi to vztrajanje pri šahovskem apartheidu (belo-črno - glede barve figur, seveda - vsekakor, moško-žensko pa nikakor ne) zastarelo in nesmotrno. Z drugačnim vodenjem svetovne šahovske organizacije bi lahko že kdaj pripravili poenotenje ratingov, naslovov in tekmovanj. Toda o tem kdaj drugič, da ne zaidem...
Ker sem dogajanje spremljal iz bolnišnične distance, nisem mogel izvedeti kakšnih posebnosti ali celo pikantnosti, toda rumeno-kičasto pisanje tako ali tako ni po mojem okusu. Kako je bilo s sobami (enoposteljnimi, zakonskimi...) in v njih, hrušč in trušč podnevi ali ponoči... S tem se jih že dovolj trudi od časopisnih, blogovskih do forumskih "prispevkov".
Upam, da se klubske blagajne niso popolnoma izsušile in da bo v prihodnjem letu ostalo poleg morebitne volje tudi še kaj sredstev za normalno delovanje klubov, "vlaganje", ne za ozimnico, ampak za napredek mladih šahistov, organiziranje turnirjev in tako naprej.
Medijska in internetna pokritost je bila na dokaj visokem nivoju, o čemer se lahko prepričamo na tej povezavi.



Zelo subjektivno izpostavljam partijo iz zadnjega kroga med Borisom Mitrovićem in ukrajinskim vrhunskim velemojstrom Jurijem Krivoručkom. V tem dvoboju med "Davidom" (2146) in "Goljatom" (2627) je Boris - pričakovano - odprl partijo z obrnjeno "Holandko" (Leningrajska varianta, moderna in dosledna desovjetizacija bi morda zahtevala "ustreznejše" ime - Sanktpeterburška?!). Partija je nekaj časa tekla v običajnih okvirih, a ker Goljat le ni dosegel večje prednosti, je postal nekoliko neučakan, in ko bi v 32. potezi moral (!) zamenjati dame in izsiliti prehod v približno izenačeno končnico, je David zavihtel pračo... Kamen v podobi dveh strašnih prostih kmetov je zadel velikana (po biblijskem izročilu je bil Goljat visok tri metre - tolikšna pa je približno razlika v ratingu med igralcema!) v glavo in tako se je partija končala biblijsko z Davidovim zmagoslavjem. V nogometu se za še najbolj senzacionalne rezultate pogosto uporabi krilatica: "Žoga je okrogla!" Kaj pa naj rečemo v šahu? Šahovnica je kvadratna, toda neomejena?

Položaj po 32.Se4:, ko bi Krivoručko pravzaprav moral potolči skakača z 32...Dd4: (preprečuje potezo 33.e3). S puščanjem nasprotnika na razdalji je Mitroviću podaril dragocen čas za vstavljanje "kamna v pračo": 32...Ld4:? 33.e3, Lg7 34.d4! Brez bojazni, da ga bo razbil s 35...e5, ker niti pritisk na kmeta d4 niti vezava po f liniji nista strašni zaradi odskoka 36.Sg5! Morda je črni prav to spregledal...? 34...Da5 35.Dc2!?, b3 36.Dc3, Da4: Zdaj bi menjava dam vodila v gladko izgubljeno končnico. 37.Tb1, e5 Še zadnji zamah velikana v prazno - kajpak bi rad osvobodil črnopoljca! 38.fe5, Tf1:+ 39.Lf1:, Lf8 40.c5, Le6 41.Sf6+, Kh8 42.d5, Lf5 43.Tb2, Lc2 44.d6, Dc6 Kamen že leti proti glavi... 45.Lg2, Da4 46.c6, Lh6 47.c7 Velikan je padel, biblijski prizor sekanja glave pač ni potreben. Bravo, David, mislim - Boris!

Presenetljivo vodstvo Radenske Pomgrad II po prvem polčasu

Žal se prav letos nisem pridružil svoji ekipi v I.ligi-vzhod, ko sem se hotel še prav posebej izkazati... Čez par mescev bom - upam - spet zaigral na kakšnem turnirju, do takrat pa navijal in analiziral, se izobraževal, mašil luknje...khmm! Edino pravo presenečenje te lige je rezultat edine ekipe v ligi, ki igra brez najemniške vojske. Sami domorodci - klobuk dol! Ali pa bodo vzdržali do konca? Iskreno rečeno: poleg svojega Kovinarja navijam tudi za njih in bi jim privoščil izlet v Državno ligo. Do konca so še štirje krogi, šahovnica pa je neomejena!

Ni komentarjev: