sobota, 6. december 2008

Šahovsko dogajanje v decembru

Letos bo "veseli december" ligaško obarvan: zaključuje se Državna ženska liga v Kozjem, nadaljuje se I.liga-vzhod v Celju, izvedena pa bo tudi najbolj prestižna Državna članska liga v Murski Soboti.

Ženska liga se počasi emancipira z moško - pojavljajo se "najemnice", vendar so ekipe (torej ženstva, ne moštva!) precej raznorodne od skoraj profesionalnih do komaj amaterskih... Tej raznorodnosti ustrezna je kvaliteta partij in tekma za prva tri mesta. Kakor je videti po poročanju iz Kozjega, je očitno, da je celo tri članice v ženstvu težko zagotoviti. V neposrednem spopadu med Novo Gorico (Krivec, Srebrnič, Grosar) in Triglavom iz Krškega (Muzičuk M., Mar, Ahmatovič) je v paru Srebrnič-Mar za rezultatom zvezdica, kar pomeni kontumac, a ne vemo zaradi česa (odsotnost Marove, zvonjenje telefona?!)... O ažurnosti v zvezi z objavljanjem partij raje ne izgubljam besed!
Kako bo letos v Celju? Upam, da bo manj salonskih kolektivnih remijev, ki so stalnica "vzhodnih" ligaških tekmovanj. Obstajajo izraziti favoriti? Težko. Spletno glasovanje pa je na voljo!

Za nameček še nekaj besed o letošnji Delavski ligi Maribora. Manj ekip, kvaliteta pa nikakor ni padla. Na prvih šahovnicah so IM Zupe (Gambit), FM Supančič D. (Aswo), FM Osmanbegovič (Carinski urad), FM Serdt (Plinarna Friš), FM Simić (Poštar), M Mihevc pa še kopica zelo solidnih mojstrskih kandidatov in prekaljenih amaterjev. Močna konkurenca brez izrazitega favorita in prav je tako!

Ni komentarjev: