sobota, 13. december 2008

Objava zamujena...še ni izgubljena (višja sila)

Sklepna akorda v Poreču in Kozjem

Šahovski brezdomec Marjan Črepan je spet presenetil. Drugo mesto na letošnjem odprtem turnirju v Poreču je več kot spodoben dosežek. Žal pa je bil FM Črepan, živi fosil romantičnega šaha, usoden tudi za brata Tomazini; Aljoša je bil v partiji proti Črepanu neprepoznaven, medtem ko se je Žan veliko boljše odrezal (v takšni obliki prehoda iz Dunajske igre v znameniti Kraljevi gambit - varianta Muzia?! - z žrtvijo skakača na f3 še nisem videl!), a na koncu vendarle podlegel v komplikacijah prehoda iz srednje igre v končnico. Žan je v zadnjem krogu nesrečno zapravil izvrstno uvrstitev, toda obema mladeničema iskrene čestitke - njuni turnirji šele prihajajo!

V Kozjem pa se je končalo Državno ekipno prvenstvo za ženske. Menda bi res težko po katerem koli poljubnem kriteriju primerjali organizacijo in izvedbo moškega in ženskega prvenstva. Sindrom podcenjevalnega odnosa ŠZS do "ženskega" šaha se ne kaže samo v izbiri, terminu in tehnični izvedbi prvenstva; slišal sem, da so bili prostori slabo ogrevani, brez internetne povezave, občasni izpadi električne energije (!), nezadostne namestitvene zmogljivosti, potrebna je bila tudi preselitev v vaški gasilski dom... Kljub vsemu sta predsednik in tajnik ŠZS počastila prizorišče kar z enournim obiskom! Hvalevredna žrtev (v času moškega ekipnega prvenstva pa je zaradi odsotnosti tajnika pisarna ŠZS za nekaj dni zaprta). Ali pa je bil kdo prisoten na podelitvi nagrad oziroma sklepni slovesnosti? Ali je na spletni strani objavljena vsaj ena fotografija? S takšnim odnosom do "ženskega" šaha se nihče ne more preveč ponašati, kaj šele pričakovati, da bo vzcvetel...
Tule je povezava do spletne strani 18. državne ženske lige:
http://www.sah-zveza.si/rez/0811/si08lgdw/


Miniatura s prvinami orientalskega trebušnega plesa


Sklepni akord tega prispevka pa naj bo svetlejši! Klasična miniatura, v kateri je zmagala Karmen Mar proti sicer že kar izkušeni Mojci Grilc, je vredna objave, če ne zaradi drugega, ker me radosti, da Karmen - kljub zahtevnemu študiju - ni opustila šaha, in ker je izvedla zelo lepo matno kombinacijo!
1.e4, c5 2.Sc3, d6 3.Sf3, Sf6 4.g3, e6 5.Lg2, Le7 6.0-0, a6?! 7.e5
(Nekoliko več pobude in prednosti bi si Karmen lahko priigrala s potezo 7.d4)
7...de5 8.Se5, Sbd7 9.Te1, Dc7 10.f4, h5?!
(Agresivno, vendar neprepričljivo. 9...c4! in črna bi povsem izenačila.)
11.De2, Tb8?
(Spregled, tako značilen za večino miniaturnih partij - ovrženje bo učinkoito in všečno.)


12.Sf7:!, 0-0 13.Sg5, Te8?
(Iz izgubljenega položaja v še bolj izgubljen...)
14.De6:+, Kh8 15.Sf7+, Kh7 16.Se4
(Že v prejšnji potezi bi šlo hitreje Sd5, a k sreči je Karmen izbrala objektivno "slabšo" potezo, ki vodi do krasnega finala z variacijo zaskočnega oziroma arabskega mata!)
16...Sf8
(Še ne vidi, kaj prihaja; počasna agonija bi bila možna po 16...g6 ali 16...Se5.)
17.Seg5+, Kg8 18.Sh6++, Kh8 19.Dg8+!


Reminescenca na šatrandž in začetke evropskega šaha - praznik za oči!

Ni komentarjev: