sreda, 25. februar 2009

Spopad v Sofiji (2)

Preden nadaljujem s temo - popravek in opravičilo: v sestavku o Gibraltarju sem napačno zapisal, da je oznaka SL za Senegal (SN!).
SL je kratica za Sierro Leone, na kar me je opozoril Aleš (kateri Aleš?). Tako je pač, kadar hočeš koga osmešiti - pa osmešiš tudi samega sebe! Vsekakor mi godi, da moje prispevke berete, in ne bo mi "izpod časti", če boste našli in me opozorili na napake, take ali drugačne, saj še bodo, lahko skoraj obljubim...
Se bom pa potrudil, da jih bo čim manj!



Kamski, Topalov in njegov kozarec z brezbarvno tekočino...



Vodstvo Topalova pred finišem


Po dovolj bolečem porazu v četrti partiji je bil spet Topalov na vrsti za presenečenje: prekinil je razpravo iz prve in tretje partije, v kateri se s svojimi argumenti ni preveč izkazal! Takoj za njegovim presenečenjem je sledilo presenečenje Kamskega - na prvo potezo s kraljevim kmetom je (menda prvič v svoji karieri!) odgovoril s Francosko obrambo. Še kakšno presenečenje? Seveda, v tretji potezi Topalov ni igral Sc3, ampak Sd2... Minimalna prednost po otvoritvi ni obetala kaj več od remija, toda to ne bi bil pravi dvoboj presenečenj, če se Kamski ne bi tako zdolgočasil, da je postal površen.
V tem položaju si je Kamski iz neznanih razlogov vtepel v glavo, da bo zamenjal lovca:
19...Lc5 20.Lc3, Lb4 21.Le5, Ld6 22.Td2, Le5: 23.Se5:, Dd6
Seveda tudi po menjavi lovcev, ki jo je ves velemojstrski komentatorski zbor "obsodil", položaj še zdaleč ni kritičen; Topalov je pač izkoristil vse možne motive, znane iz skladišča orožja v boju proti osamljenemu kmetu v središču. Kamski je bil očitno prepričan, da je "vse remi", in zelo verjetno je imel prav! Sekundant Kamskega, Emil Sutovski, je bil sicer nezadovoljen z izbiro in izjavil, da bi bilo najbolj enostavno (namesto 19...Lc5) odigrati 19...Df5: "I don't know why he didn't just exchange queens and then it will be a draw. All the rook endgames will be a draw." A tudi maksimalni pritisk Topalova ni zadoščal za resnejšo prednost - prepričajte se sami:

Kamski je bil na potezi; eden izmed novinarjev je v tem trenutku predlagal neumno potezo 35...Sb4??, ki jo je Sutovski takoj zavrnil zaradi taktičnega trika 36.Sb4: ab4 37.Td4:! Menda ni minila niti minuta, ko je Kamski brez posebnega omahovanja (prvič v tem dvoboju je imel celo več časa za razmišljanje od Topalova) izvedel prav to potezo... Sledilo je, kakor je Sutovski "napovedal" - in Kamski je v šoku izpustil še drugega kmeta: 37...Df8? 38.Td8:!, Dd8: 39.Tc7:, Dc7: 40.Da8+, Kh7 41.De4+, Kg8 42.Db4:
Kam te lahko pripelje naglica in zdolgočasenost?! Tudi v tehnično izgubljeno končnico, na žalost...
V šesti partiji - saj si lahko mislite, nič presenetljivega - novo presenečenje! Topalov je po pričakovani potezi 1.e4 izbral...c6(!)
Še predzadnjič smo bili prikrajšani za sicilijanski obračun. Topalov je pripravil novost v enajsti potezi blokadne variante, Kamski za šahovnico ni našel pravega odgovora in v srednji igri se je moral on z belimi figurami bolj potruditi za izenačenje. V nekoliko slabši končnici je moral Kamski pač izsiliti ponavljanje potez. Toliko na kratko o tej ne preveč bleščeči partiji.
Kaj lahko pričakujemo od zadnjih dveh partij tega (relativno) kratkega dvoboja? Še kakšno presenečenje? Dajte, no...

Ni komentarjev: