sobota, 21. februar 2009

Gibraltar in Nova Gorica

Gibtelecom in HIT Open 2009


Kaj pa imata skupnega ta šahovska dogodka? Pravzaprav ničesar! Samo približen termin izvedbe. Vse drugo pa... V Novi Gorici sem že igral, precej neuspešno, kakopak - o Gibraltarju pa lahko zaenkrat samo sanjam, mogoče le kdaj.

Moj edini šahovski mentor, profesor Nikola Hočevar, svetovni popotnik in še pri skoraj osemdesetih letih zelo soliden MK, mi je povedal zabavno zgodbo v zvezi z Gibraltarjem. V "davnih" časih Peterletove vlade je klical na slovensko zunanje ministrstvo. Na vprašanje glede vize za Gibraltar je dobil resen odgovor, da s Španijo (??!) teh stvari še nimajo urejenih... No, to so bili še časi, ko naši prvi "osamosvojitelji" niso vedeli, da je oznaka SL že rezervirana za Senegal, zato so najbolj nacionalno ozaveščeni avtomobilisti morali trgati nalepke SL iz zavedne pločevine in jih nadomeščati s SLO... V tistem času še ni bilo turnirja Gibtelecom, Gibraltar pa je bil takrat (pravzaprav od leta 1704, ko so Angleži - španska nasledstvena vojna - napadli v času popoldanske sieste, formalno pa od 1730 po mirovni konferenci v Utrechtu!) in je še danes seveda del Združenega kraljestva, skratka - angleška kronska kolonija. A kdo bi od politikov in uradnikov pričakoval resno znanje?!?

Vrnimo se k šahu: Od leta 2003 (po referendumu leto prej, na katerem se je 99% "gibraltarcev" odločilo za ohranitev statusa) so organizirani turnirji pod glavnim pokroviteljstvom gibraltarskega Telekoma. Tudi moj mentor, čika Pajo, kakor prof. Hočevarja kličemo njegovi bivši dijaki in šahovski prijatelji, se je udeležil enega izmed njih (posebej mu je ostalo v spominu srečanje z indijsko lepotico, velemojstrico T. Sadchevo, čeprav se ji je neuspešno upiral...) leta 2007. Zelo malo slovenskih šahistov se je doslej odločilo za ta zanimiv turnir. Turnirjev je v resnici več. Letos jih je bilo kar pet: poleg glavnega (Gibtelecom Masters - odprti turnir z zvezdniško zasedbo pri vrhu in amatersko na dnu) še dva amaterska in dva Challengers turnirja - do ratinga 2200, nekakšna spremljevalna B in C turnirja. Med rednimi gosti so tudi nekateri angleški velemojstri. Zame še posebej zanimiv gost - Jon Speelman, ki sem ga spoznal v Mariboru pred tridesetimi leti.
Takrat je postal velemojster, pozneje sva si še dopisovala; ko sem služil rajnko JLA, se je cela četa veselila čeka iz Anglije (pošteno smo ga zapili!). Morda se mi bo le posrečilo ponovno snidenje na Gibraltarju kdaj v bližnji prihodnosti!...

Letos je na Gibtelecom Masters igral ukrajinski velemojster ob slovenski zastavi - Aleksander Beljavski. Nekaj časa je bil celo "v igri" za sam vrh. Na koncu je po dodatnem dvoboju zmagal ruski elitni velemojster Peter Svidler. Beljavski je v partiji proti Kotroniasu izvedel studiozno potezo:


41.b6, Td8


Zakaj ne 41...Td4+ 42.Kb5?, Ta4: 43.Ka4:, e3 44.b7, e2 45.b8D, e1D s kmetom več v damski končnici? Kdor pozna slavno študijo Saavedre, pozna tudi odgovor! Po šahu bi namreč sledilo 42.Kc5!, Ta4: 43.b7, Ta5+ 44.Kc4, Ta4+ 45.Kc3, Ta3+ 46.Kb2 in črni ne more preprečiti promocije v damo!
42.Kc5, Tc8+ 43.Kd6, Td8+ 44.Kc7, Td2 45.Te4:, Tg2: 46.Tb4, Tc2+ 47.Kd6, Td2+ 48.Ke5:, Te2+ 49.Kd6, Td2+ 50.Kc6, Tc2+ 51.Kb5, Tc8 52.b7, Tb8 53.Kc6 in črni se je predal.


Problem je "samo" v tem, da ni povsem jasno, ali beli v položaju po promociji dame (v neodigrani varianti po 41...Td4+ 42.Kc5, Ta4: itd.) lahko zmaga?! Sta podobnosti s študijo nasedla oba velemojstra?? Preverite sami!

Gibraltar s pogledom na Tarikovo goro, po kateri se kronska kolonija tudi imenuje

In zakaj sem povezal Gibtelecom s HIT Novo Gorico?! Pravzaprav humoristično! Primerjal sem nagradne fonde turnirjev in prišel do zanimivih rezultatov. Na "močnejšem" amaterskem turnirju (rating tekmovalcev pod 1700!) je bil nagradni fond višji od A turnirja v Novi Gorici!!
Ne morem si kaj, da ne bi pritegnil mnenju mednarodnega mojstra Domna Krumpačnika (s katerim se sicer - kakor je znano - v marsičem ne strinjam), ki je v odgovoru na precej naivno vprašanje "Kje so slovenski mojstri?", zapisal: "Nikakor pa si marsikdo ne želi narediti vsaj 300 EU stroškov za to, da bi za tem lahko ob dobri igri (moj poudarek) kandidiral za nagrado okoli 100 EU." To ni neobjektivna kritika "skromnosti" nagradnega fonda, le zdi se mi, da bi organizatorji mednarodnih odprtih turnirjev (kolikor jih je sploh še ostalo!) lahko premogli toliko dobrega okusa, da ne bi razpisovali takšnih posmehljivih nagrad, ki pritičejo lokalnim ali še prej enodnevnim "pospešenim" turnirjem. Mar bi razpisali glavne tri ali pet nagrad, ostale pa po kategorijah glede na performance oziroma po starostnih skupinah, kakor pač. Smešno in sramotno pa je, če je za celo odlično igro (vsi pač ne morejo zmagati ali biti tik pod vrhom) kakšen velemojster, mednarodni ali "samo" mojster nagrajen z - bruto?! - drobižem! Brutalno...ali bolje - butalsko!
O samem turnirju HIT Open 2009 pa v naslednjem prispevku.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

Odlični prispevki!

Le ena pikolovska:
SL - Siera Leone
http://www.iso.org/iso/country_codes/iso_3166_code_lists/english_country_names_and_code_elements.htm

Aleš